Flugten fra Yemen

Ahmed og Safio er begge flygtet fra Yemen til Somalia. Den ene er yemenit, den anden somalier, men fælles for dem er, at det er ikke første gang, de er tvunget på flugt.
 
 

Mens konflikten i Yemen intensiveres, er mange mennesker tvunget på flugt. En gruppe på 511 af somaliske tilbagevendende og flygtede yemenitter blev i april 2015 modtaget i Bossaso havn i Puntland i det nordlige Somalia. Dansk Flygtningehjælp har været til stede siden ankomsten af de første flygtninge og hjemvendte på et midlertidigt modtagecenter i Bossaso.

Yemen står uden politisk ledelse og er jævnligt ramt af en række angreb. OCHA og det humanitære samfund skønner, at næsten to tredjedele af befolkningen allerede havde behov for humanitær bistand og over 10 millioner manglede fødevarer allerede inden krisen startede.

Ahmed Alomki er en 21 år gammel yemenitisk ung mand, der for nylig kom i Bossaso med sin bror og svigerinde. Han arbejdede som engelsklærer på en privatskole i Aden, men måtte flygte, da konflikten blev for intens i hans kvarter.

"Da kampene begyndte, opfordrede mange af vores naboer os til at deltage og forsvare vores nabolag. Vi blev endda forsynet med kanoner og ammunition, men min bror og jeg nægtede. Det var svært at sige nej, men jeg tror ikke på krig. Jeg har bare ikke lyst til at dø for ingenting, "siger Ahmed.

Før konflikten startede, var Ahmed lige kommet tilbage fra Jordan, hvor han var undsluppet til i 2011 ved starten af det arabiske forår og revolutionen i Yemen. Han havde store forhåbninger, da han vendte tilbage til Aden, hvor han begyndte at planlægge sit bryllup, men konflikten har sat planerne på stand by.

"Jeg har måttet forlade min forlovede og jeg kan ikke leve med tanken om, at jeg ikke kan gøre noget for at hjælpe hende. Men jeg ved, at hun er i sikkerhed med sine forældre tilbage i nord, " fortæller Ahmed.

Den tilbagevendte somalier Safio Mohamed er 35 år og er oprindeligt fra Mogadishu, hvor hun flygtede efter klankonflikter brød ud i hendes landsby. Hun har boet i Aden i Yemen i de sidste 19 år som anerkendt flygtning og arbejdede som stuepige. Men hun måtte flygte tilbage til Somalia med sine to børn, da konflikten forværredes i Aden.

"Situationen blev meget dårlig. Vi frygtede for vores liv på grund af bombardementerne hver dag,  der var hverken vand eller elektricitet, og det begyndte at være knapt med fødevarer, " siger Safio.

Safio flygte fra Aden, sammen med andre somaliske og yemenitiske familier, i lejede biler, men de skulle betale 25.000 yemenitiske riyal (ca. 800 DKK) til turen.

"Vi kørte i en konvoj på tre biler. De to andre biler blev desværre bombet og vi var de eneste, som undslap. Det var forfærdeligt, "siger Safio.

Hun og hendes børn kom om bord på en båd til Bossaso og fik hjælp fra andre yemenitiske og somaliske familier til at betale for turen med båden, da hun havde brugt sine sidste penge til at betale for bilen.

"Jeg var overlykkelig over at nå til Bossaso. Vi blev godt modtaget og fik rent vand og kiks. Jeg tror ikke, jeg nogensinde vil tilbage til Yemen, efter det vi måtte vi gå igennem, " siger Safio.

Denne opfattelse deles af Ahmed, der siger: "Jeg føler mig sikker her. Ikke mindst fordi jeg ikke behøver at bekymre mig om omstrejfende kugler eller bombardementer. De vil begge opsøge slægtninge i Somalia.

Dansk Flygtningehjælp er en af de humanitære organisationer, der tilbyder hjælp til de nyankomne i modtagecenteret i Bossaso. Dansk Flygtningehjælp giver vand og kiks til de flygtede ved deres ankomst til Bossaso havn og måltider under hele opholdet på modtagercenteret. 

Dansk Flygtningehjælp er både til stede i Yemen og Somalia.