Konflikten i Syrien har betydet, at mange børn mister eller skilles fra deres forældre. Nogle ender som flygtninge i nabolande som Libanon og Jordan, mens andre må klare sig i selve Syrien – hos familiemedlemmer, i institutioner eller alene. Dansk Flygtningehjælps team i Damaskus har sendt denne beretning hjem.
 
 

Foto: Dansk Flygtningehjælp Damaskus. Suhair og hendes børn efter to års adskillelse.

Suhair er 29-årig kvinde fordrevet fra sit hjem i Idleb. Hun er mor til fem børn fra sit første ægteskab og et enkelt fra sit andet ægteskab. Suhair mistede sin anden mand og et af sine børn under kampe udenfor Damaskus. En af hendes døtre er kidnappet, og hendes skæbne er fortsat uvis.

Suhair blev fængslet efter anklager om prostitution, og hendes fire tilbageværende børn blev af deres bedstefar overladt til en kvinde, der tog sig af dem mod betaling. Børnene levede med vold, overgreb og forsømmelse indtil kvinden overlod dem til Syrisk Arabisk Røde Halvmåne, der straks kontaktede Dansk Flygtningehjælps juridiske team.

Det lykkedes at finde egnet indkvartering til børnene hos en NGO, der er specialiseret i at tage vare på uledsagede børn. Da deres mor efter to års fængsling endelig blev frikendt for anklager om prostitution og løsladt, kontaktede hun Dansk Flygtningehjælp med henblik på en genforening.
”Jeg er desperat efter at blive genforenet med mine børn. Det er svært for mig bare at tale om dem, og sorgen bliver hos mig i dagevis. Mine børn er alene uden forældre, og jeg ligger vågen om natten og tænker på dem,” fortalte hun under det første møde med Dansk Flygtningehjælp.

Det lykkedes med støtte fra Dansk Flygtningehjælp at sikre Suhair forældremyndighed og ret til at se sine børn. De er fortsat indkvarteret hos den NGO, der har taget sig af dem, men de ser deres mor jævnligt, og hun leder efter et arbejde, så hun igen kan forsørge dem selv.

Som hun selv forklarer: ”jeg arbejder hårdt for igen at have mine børn hos mig – men det er et arbejde motiveret af kærlighed”…