Den heltemodige bedstemor

En syrisk familie ankom til grænsen mellem Serbien og Makedonien - og mødte Dansk Flygtningehjælps medarbejdere.
 
 

Tre børn ankom til Miratovic, ved den makedonsk-serbiske grænse d. 18 december 2015 sammen med deres bedsteforældre og mor. Deres far blev dræbt, efter at han var blevet anholdt i Syrien. Han solgte nødder og frø i Damaskus i sin gadebutik, men efter krisen brød ud i Syrien, blev han anholdt – uden at familien fik at vide hvorfor. Hans børn og kone var nødt til at fortsætte livet uden nogen, der kunne forsørge familien, under meget barske økonomiske omstændigheder. Derefter blev deres lejlighed i udkanten af Damaskus ramt af en raket og ødelagt. De var derfor nødt til at flygte hen til bedsteforældrene – og derefter flygte videre mod Europa, da livet i Syrien var blevet for farligt.

Den 79-årige bedstefar lider af en række medicinske problemer, herunder forhøjet blodtryk og hjerteproblemer. Han blev undersøgt af Dansk Flygtningehjælps læger, da familien ankom til Serbien – og sikrede derefter, at han fik den rette medicin.

Dansk Flygtningehjælps medarbejdere i Serbien snakkede også med den 67 årige bedstemor, Nawal, der lider af en alvorlig grad af sukkersyge. Trods det, var hun den stærkeste i familien og førte familien an på flugten. Hun talte opmuntrende til sine børnebørn og sagde: "Vi har ikke travlt, vi kan godt vente lidt og tage en pause for at tage os af vores helbred, så længe vi er helt gamle."

Da hun blev spurgt om hendes plan for familien, begyndte hun at græde og sagde: "Der er ingen plan, men det eneste vi er ude efter, er friheden til at leve et sikkert, anstændigt, respektabelt og selvstændigt liv". Hun tørrede hurtigt tårerne væk og sagde: "Jeg tror på, at jeg vil være i stand til at redde min familie."