Året der gik 2013 - Serbien

Repræsentant for DFH i Serbien, Marina Cremonese, fortæller om årets indsats i Serbien.
 
 

Den største udfordring i år har været at finde ud af, hvordan vi bedst muligt kunne genhuse en stor gruppe flygtninge og internt fordrevne. Mange af dem har i mere end et årti – for nogles vedkommende i hele to årtier – levet i midlertidige boligløsninger i Serbien. For nogle af dem er livet gået i stå, men de fleste er heldigvis i stand til meget. Mange stifter ovenikøbet familie midt i de utilstrækkelige omgivelser.

Formålet med IPA projektet, indledt af Dansk Flygtningehjælp i Serbien i 2011, har været at give disse familier værdige boligforhold ved at tilbyde dem permanente og ordentlige hjem. En af de familier, der er fuldt støttet gennem projektet, er Kazic-familien på fire.

Marinko Kazic er 28 og kom fra Orahovac, Kosovo til Serbien i 2000. Her fandt han husly i et af de mange boligcentre, i ’Karatas’ i Kladovo. Efter at have levet flere år som fordreven, mødte han sin kommende kone Julijana, som også er fordrevet og også fra Orahovac i Kosovo.

For fire år siden blev parret gift mens de stadig boede i boligcentret, og deres to børn er født der. De unge forældre måtte opfostre deres børn, Petar og Dunja, under utilstrækkelige forhold, der er uegnede for mindre børns helbred og trivsel. Et lurvet boligcenters rammer fungerer ikke som et hjem for et ungt par, der netop tager hul på en ny del af deres liv.

Det at kunne give en helt ny og god begyndelse til en ung og fremstræbende familie som Kazic-familien, som det er, når man kan flytte ind i et nyt hus – det er uden tvivl en af de største præstationer i dette lokale integrationsprojekt. Det er ikke bare et hus, det er en ordentlig begyndelse på at leve livet fuldt. Snart vil udsigterne til en indkomst være inden for rækkevidde også. Familien begynder snart at kultivere jorden, der hører til huset.