Året der gik 2013 - Den Centralafrikanske Republik

Programkoordinator for CAR, Line Brylle, fortæller om årets nødhjælpsarbejde.
 
 

Det der har gjort størst indtryk på mig i 2013, har været den eskalerende ustabilitet i den Central Afrikanske Republik (CAR). Siden statskuppet og den efterfølgende interne konflikt i marts, har situationen været ude af kontrol. Det er faktisk blevet markant værre, og det gør vores arbejde i landet meget sværere.

Mere end 500.000 mennesker er nu internt fordrevne i landet, og de har ikke adgang til sundhedspleje, mad, vand eller sanitet. Mere end halvdelen af befolkningen har akut behov for hjælp af den ene eller anden art.

Civile har været og er stadig ofre for brud på menneskerettighederne, vold og plyndren. De fleste børn i landet kan ikke gå i skole, fordi de enten er lukkede, ødelagte eller fungerer som midlertidige hjem for fordrevne.

Som landechef for CAR har situationen i landet været meget udfordrende for mig, og nogle gange kan det hele virke håbløst. Men jeg er stolt af, at Dansk Flygtningehjælp konsekvent har haft sit hold i landet, og vi har arbejdet hårdt for at imødekomme de stigende behov for humanitær bistand, som den konfliktramte befolkning har brug for. Vi har overvåget overgrebene mod de civile, henvist ofre til hjælp og sørget for adgang til vand, sanitet og andre basale fornødenheder.

I det nye år vil holdet og jeg sammen med Dansk Flygtningehjælps Nødberedskab, intensivere vores beredskab i CAR, så vi kan hjælpe endnu flere mennesker, der lider under landets kaotiske situation. Jeg håber inderligt, at 2014 vil bringe større stabilitet og muligheden for fred til befolkningen i CAR.