Frivilligt discountsupermarked for flygtninge i Aarhus

Frivillignet Aarhus har med støtte fra lokale butikker etableret en billig fødevare-uddeling, hvor flygtninge kan fylde en bærepose med madvarer for tyve kroner.
 
 

Fyld posen for en tyver

64 pakker ris, 77 flasker olivenolie, kilovis af mel og sukker og meget, meget mere. Signe, Malthe og Sascha fra Frivillignet i Aarhus har på få minutter omdannet det store lokale på hos Lærdansk og Integrationsnet til et discountsupermarked, som prismæssigt er uden sidestykke. Det har de gjort hver mandag og torsdag, siden midten af september.

”Vi får fødevarerne fra lokale afdelinger af Rema 1000 og SuperBrugsen. De er blevet tilovers, men de er stadig holdbare,” fortæller Malthe Jacobsen, som er frivillig. Han oplyser, at der i dag er ekstra meget mad, fordi en kirke, som ønsker at være anonym, har indsamlet tørvarer til flygtninge og doneret dem til uddeling blandt flygtninge.

Turbo Ronja indsamler fødevarer

Det er Malthe, som har skaffet kontakter til de lokale supermarkeder, og det er også ham, der hver mandag og torsdag formiddag starter sin hvide varevogn Turbo Ronja og sammen med en eller to andre kører rundt til supermarkederne for at indhente varerne. Det er lidt af et slæbearbejde, så heldigvis er der mere end tyve frivillige, der har meldt sig til at være med i den Facebook-gruppe, der er oprettet til initiativet.

Signe, Malthe og Sascha har travlt med at få de sidste varer på plads, inden dørene åbnes 11:15. Langs vinduerne har de stillet borde op med forskellige slags fødevarer. Melet står for sig, olien for sig, chokoladen for sig, osv. I midten af lokalet er det store udbud af grøntsager samlet. Her er alt fra salat til palmeblade, rosenkål, selleri og pastinak.

Rollen som opsynsmand

Malthe, Sascha og et par ekstra hjælpere stiller sig op bag hver sit bord med fødevarer, og Sascha tagerkassen. ”De fleste varer må man kun tage én af, ellers er der ikke nok til alle. Det er nødvendigt, at én af os står ved hvert bord og holder øje med, at der ikke er nogle, der hamstrer. Man bliver en slags opsynsmand. Det er en lidt træls rolle at have, og det er ikke det, man er vant til som frivillig, men det er nødvendigt at vi gør det,” siger Sascha.

11:15 dukker de første handlende op. Det er to flygtninge fra Syrien og én fra Eritrea. Flere kommer til. De fleste er overraskede og spørgende i blikket, som når noget er for godt til at være sandt. Inden længe cirkulerer omkring 80 flygtninge med blå Rema-1000 bæreposer rundt mellem bordene og forsyner sig.

Et tilbud til flygtninge

”Fordelen ved at være her på Lærdansk er, at vi ved, at der blandt kursisterne er mange flygtninge, som er på integrationsydelse, og det er dem, tilbuddet er rettet mod. Hvis vi vil være større og uddele mad andre steder i byen, kan det blive en udfordring at skulle skelne mellem, hvem der er flygtning og hvem der ikke er,” siger Malthe.

Efter cirka en halv time er bordene tømt, og flygtningene siver fornøjet mod udgangen. Uddelingen er en ubetinget succes: ”Det er rigtig godt. Det er det her, vi har brug for,” giver de udtryk for igen og igen, mens de siver mod udgangen med fyldte bæreposer.

Du kan læse mere om Frivillignets nye tilbud og en masse andre spændende historier i det nyeste nummer af Frivilligbladet